Stofwisselingsziekten de wereld uit!
Per jaar krijgen zo’n 800 kinderen de diagnose stofwisselingsziekte. Meer dan de helft van deze kinderen overlijdt voor hun 18e verjaardag.
Ook op volwassen leeftijd kan een stofwisselingsziekte zich plotseling manifesteren.
Stofwisselkracht werft op een sportieve en originele manier fondsen voor onderzoek naar stofwisselingsziekten. Stofwisselkracht doet dit transparant.
Wat is een stofwisselingziekte?
Stofwisselingsziekten is een verzamelnaam voor ruim 600 verschillende aangeboren ziekten die invloed hebben op het goed werken van onze stofwisseling. Dat klinkt simpel, maar onze stofwisseling is een enorm complex systeem. En zonder goed werkende stofwisseling gaan we dood.
600 verschillende ziekten
Je kunt je voorstellen dat er in zo’n complex systeem van alles fout kan gaan. Er zijn op dit moment dan ook maar liefst 600 verschillende stofwisselingziekten bekend. Bij stofwisselingsziekten is er altijd iets mis met een enzym. En die enzymen zijn essentieel zijn voor de chemische processen in ons lichaam.
Een voorbeeld. Door een stofwisselingsziekte ontbreekt in je lichaam een enzym dat nodig is om afvalstoffen te verwerken die ons lichaam produceert. Dan blijven die afvalstoffen achter in ons lichaam en dan worden we ziek. De moeilijkheid zit hem hierin dat als je ziek wordt, je nog niet weet hoe dat komt. En als je er dan achter bent dat je lichaam het afval niet “opruimt”, dan moet je nog weten waarom. Zijn bij wijze van spreken de afvalzakken op? Staakt de vuilophaaldienst? Wordt er meer afval geproduceerd dan normaal? Er zijn heel veel oorzaken mogelijk. Daarom zijn er ook zoveel verschillende stofwisselingsziekten. En pas als je de oorzaak gevonden hebt, kun je naar een oplossing gaan zoeken. Daarom is onderzoek naar stofwisselingsziekten ook zo belangrijk.
Bezoek de site van Stofwisselkracht voor meer informatie.
Roparun
Het bestuur van Stichting Roparun zet zich in voor ondersteuning en verbinding binnen de palliatieve zorg voor mensen met kanker. De stichting is volledig aandeelhouder van Ropament B.V., de organisatie die verantwoordelijk is voor het evenement Roparun. Ropament B.V. heeft geen winstoogmerk en heeft als doelstelling om Stichting Roparun te voorzien van zoveel mogelijk gelden. In onderstaande kopjes staan de verschillende onderdelen van Stichting Roparun verder uitgewerkt.
De Roparun is een estafetteloop met startlocaties in Parijs en Hamburg en een gezamenlijke finish in Rotterdam. Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers die dus ieder gemiddeld zo’n 65 kilometer lopen oftewel meer dan anderhalve marathon(!).
Het geld wat wordt opgehaald tijdens het evenement Roparun wordt door het bestuur van Stichting Roparun toegekend aan instellingen, goede doelen of projecten die bijdragen aan de missie van Roparun:
“Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”
Bezoek www.roparun.nl voor meer informatie.